Inred vardagsrummet på rätt sätt

Att inreda vardagsrummet kan vara en utmaning, eftersom det är ett rum som både ska fungera för vardagsmys efter jobbet och för att underhålla gäster när det är fest eller middag. I båda fallen ska dock vardagsrummet vara ett inbjudande rum, och för att få till den känslan finns det några saker som man ska tänka på när man möblerar och inreder rummet.

Något som är mycket viktigt för att rummet ska kännas just inbjudande är till exempel hur man planerar soffan. Soffan är både den största och den viktigaste möbeln i vardagsrummet, eftersom resten av möblemangets placering utgår från soffan. Om det är möjligt är det bäst att placera soffan så att den ”möter” en när man kommer in i rummet, alltså inte med ryggstödet mot dörren. Om det inte är möjligt att ställa soffan på detta sätt på grund av rummets layout kan man ändå göra soffryggen mer välkomnande genom att placera ett litet bord bakom soffan med blommor eller någon annan dekoration på. Självklart ska man också tänka på vad man placerar i soffan. Det är lätt att både rummet och soffan känns ”karga” om man inte mjukar upp den med textilier i form av kuddar och plädar. Det är dessutom helt enkelt mysigt att krypa ned under en filt på fredagskvällen, så det är win-win att inreda på detta sätt.

En annan sak som är viktig för rummets känsla är mattan. Mattan kan nämligen fungera antingen som ett blickfång i rummet, till exempel om man väljer en matta med ett uppseendeväckande mönster eller i kontrasterande färger, eller som något som smälter in i bakgrunden i rummet. I det senare fallet fokuserar man sannolikt mer på mattans känsla (det vill säga dess mjukhet) och dess ljuddämpande funktion, snarare än de estetiska aspekterna. Självklart kan man välja en matta som är mjuk och ljuddämpande och som även blir ett blickfång, men det är mer sannolikt att man fokuserar på de estetiska aspekterna i det fallet.

Mattan är ett måste i vardagsrummet oavsett om man vill att den ska smälta in i bakgrunden eller stå ut, eftersom den förhöjer rummets mysfaktor. Ytterligare en inredningsdetalj som är viktig för mysfaktorn är belysningen. I vardagsrummet finns inte samma krav som i exempelvis köket vad gäller stark allmänbelysning, eftersom man inte kommer att arbeta i vardagsrummet. Vill man läsa kan man enkelt skapa en läshörna där man ser till att belysningen är tillräckligt stark. I resten av rummet ska man dock snarare fokusera på att skapa ett varmt och mjukt ljus, till exempel genom att använda spottar på strategiska stället istället för en taklampa. Installerar man en dimmer får man ännu mer kontroll över ljusets styrka. Självklart är levande ljus också en stor del av mysbelysningen i ett rum. Det man ska tänka på när man köper en ny ljusstake är att den kommer att dekorera rummet dygnet runt, inte bara när man har levande ljus tända. Det är därför viktigt att den är dekorativ även på egen hand, som föremål, och inte bara när man har dess ljus tänt. Som exempel på detta kan nämnas ljusstakarna från Svenskt Tenn, som alla skulle kunna användas som dekorationer i ett vardagsrum, med eller utan ljus i sig.

Något man hela tiden ska ha i åtanke är dock att inte ta in för många möbler eller för mycket dekoration i rummet – annars finns risken att det känns överbelamrat. Att inreda är hela tiden en balansgång mellan möblering och öppen rymd, mellan saker och tomma ytor.