Inred en läshörna

Finns det något som är mer avkopplande än att slå sig ned efter en lång dag och läsa en bra bok? Eller att helt enkelt krypa upp i soffan med en bok en söndag? Om man håller med om detta ska man definitivt prioritera att skapa en läshörna i sitt hem.

Hur en läshörna ser ut kan självklart variera stort med tycke och smak, men några saker har de oftast gemensamt. Bra belysning är till exempel A och O; man ska inte behöva sitta i en obekväm ställning för att ljuset ska falla på boksidorna, och man ska inte behöva anstränga ögonen för att läsa. Närhet till böckerna (det vill säga till bokhyllan) är också praktiskt, även om det inte är nödvändigt.

Hur man vill sitta i sin läshörna är mera föränderligt. Det mest klassiska är naturligtvis en mjuk och fluffig fåtölj, men läshörnan kan lika gärna bestå av en saccosäck, ett hörn av en soffa eller en bred fönstersmyg.  Något annat som kan vara praktiskt är att ha en avlastningsyta på armsavstånd från sittplatsen, så att man kan lägga ifrån sig boken när man läst klart och ställa ifrån sig eventuella kaffe- eller tekoppar som åtföljer läsningen (vilket ju är ett måste under höst- och vinterkvällar).

Vissa föredrar dock helt enkelt att läsa i sängen, och det är på ett sätt enklare att skapa en ”läshörna” i sängen än på andra platser i hemmet. Det enda man behöver är då en bra läslampa över sängens huvudände och en ställbar säng, så att man kan sitta upp när man läser. Du hittar ett stort utbud av ställbara sängar på Sleepo.se, så att du kan hitta en som passar perfekt till din inredningsstil.