Inred sovrummet för bättre sömn

Sovrummet är (först och främst) ett rum för vila, där vi ska ladda batterierna och hämta nya krafter inför nästkommande dag. Därför är det viktigt att sovrummet är optimalt utformat för att man ska få en så god natts sömn som möjligt.

En sak som är viktig att tänka på när man inreder sovrummet är färgvalen. Färger kan påverka vårt humör, och i sovrummet bör man välja färger som har en lugnande inverkan. Grönt är därför ett bra val, då färgen inte bara är lugnande, utan dessutom sägs kunna förebygga mardrömmar. En annan lugnande färg är blått, som är en verklig klassiker i sovrummet. Man ska bara se upp med blått, eftersom för mycket av färgen kan göra att rummet känns kallt och ovälkomnande. För att balansera detta kan man komplettera med varma färger.

Självklart är även valet av säng viktigt för hur bra man sover. En sängmodell som har blivit allt mer populär på senare år är kontinentalsängen, och det beror sannolikt på att den både ger rummet en pampig hotellrumskänsla (eftersom den är så hög) och på att den är bekväm att sova i. Om du känner att en kontinentalsäng skulle passa i ditt sovrum kan du gå in på Furniturebox.se, där det finns ett stort utbud av olika typer av kontinentalsängar (och andra sängar, om du hellre väljer en annan modell).

Något annat som också är mycket viktigt för sömnen är ljuset, eller snarare bristen på ljus, i rummet. Människan sover som bäst när det är helt mörkt i rummet, eftersom det signalerar till kroppen att det är natt och dags att sova. Detta kan vara svårt att åstadkomma idag, då allt från gatubelysning och bilar till grannarnas fönster och billboards lyser upp nattmörkret, men med mörkläggningsgardiner i sovrummet kan man ändå få det helt becksvart och stänga ute det störande ljuset. Det är just för att ljuset stör kroppens naturliga dygnsrytm och sömnsignaler som man inte heller ska använda mobilen eller utsätta sig för blått ljus precis innan man ska sova.

Slutligen ska man se till att temperaturen i sovrummet inte stiger för mycket. Den optimala temperaturen att ha i sovrummet för att få en god natts sömn är max 18 grader. Om man är rädd för att man kommer att frysa är det bättre att lägga in några extra filtar och plädar på sängen eller i en fåtölj än att höja temperaturen – de gör bara att rummet ser mysigare ut. Textilier är nämligen också en viktig inredningsdetalj i sovrummet som gör att rummet både känns mer välkomnande och att vi sover bättre – för vem har inte lättare att somna om man kryper ner under ett mjukt täcke och drar upp det under hakan? När man bäddar sängen på morgonen ska man också se till att lägga på ett snyggt överkast och några mjuka kuddar, så ser sängen ännu mer inbjudande ut på kvällen.