Få en bättre hemmamiljö – några enkla saker du kan göra

Växter i ens hem går inte att underskattas. Växter kan nämligen fungera som prydnadssaker, luftrenare och rumsavdelare. Forskning har nämligen visat att vi mår bra både fysiskt och psykiskt, detta säger trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlson till Expressen. Samtidigt är det nog många som tänker på hur svårt det kan vara att ta hand om växter, men det handlar bara om att man ska köpa rätt sorters växter för att man ska kunna komma igång med sin lilla urban djungle. Det finns nämligen växter som klarar av att stå utan vatten ett långt tag. Dessutom gäller det också att man köper växter som klarar av att stå på en mörkare plats. Speciellt eftersom vinterns mörker är tuff för många växter. Ett tips är därför att köpa en bas bestående av växter som klarar av att leva under dessa förhållanden året runt och därtill komplettera med säsongsväxter under sommaren för att få en mix.

Främjar god hälsa och fin dekoration

Det är nämligen så att de växter som är tåligast, tål mindre ljus och klarar sig utan vatten ett tag är oftast växter som inte blommar. Därför kan det vara skönt att köpa in blommor under sommaren för dekorationens skull. krukväxter som suger upp farliga ämnen ur luften är däremot en del av grundväxterna som alla egentligen borde ha i sina hem. Det förekommer nämligen farliga ämnen i luften som vi enkelt kan ta bort en stor del av. Murgröna, fredskalla, fikus, gullranka, ampellilja och många fler kan nämligen suga upp olika giftiga ämnen som de sedan omvandlar till rent syre. Hur praktiskt är inte detta då? Speciellt om man bor i en stadsmiljö eller annat ställe där det förekommer mycket avgaser kan det vara mycket effektivt att köpa växter som renar luften. Faktum är att en växt blir bättre och bättre på att rena allt eftersom den växter. De tre bästa luftrenarna är svärmorstunga, fredskalla och gullranka enligt forskning från rymdorganisationen NASA. För astronauter är det nämligen viktigt med ren så ren luft som möjligt eftersom inget nytt syre kan komma från rymden.

Därför ska du skaffa dessa växter

Om man upplever att man har problem med inomhusluften så kan en professionell ovk besiktning för bättre inomhusluft vara en bra idé innan man börjar med att placera ut växter. Dålig inomhusluft är nämligen vanligare än vad många tror. Med dålig ventilation kan mögel uppstå, även sådan som man inte kan se men som kan orsaka allergiska reaktioner. En murgröna kan suga upp mögelsporer från luften, även bajspartiklar från till exempelvis en hund eller katt. En fredskalla kan rena luften från avgaser, vissa kemikalier från plats och hårspray, och ökar luftfuktigheten (men du måste duscha den då och då med en blomsprej). Om du också skaffar en svärmorstunga kommer du också rena luften från flera kemikalier och dessutom så är den plantan en av få som ger ifrån sig extra mycket syre under natten och därför är den bra att placera ut i ditt sovrum. Faktum är att sex midjehöga svärmorstungor räcker för att syresätta en människa i ett rum, enligt forskning.