Jugend och Art Nouveau

 

Det finns en mängd olika stilar inom inredning och design som är ständigt återkommande och för den som inte är insatt kan det här med stilar kännas som en djungel. För novisen inom konst och inredning kan det exempelvis kännas jättesvårt att försöka stilbestämma en vas, lampa eller möbel. Det behöver egentligen inte vara särskilt svårt, så länge som några huvudkomponenter läggs på minnet. För jugendstil är det kanske ordet ”natur” som framförallt kan associeras med stilen och genom att minnas detta ord kan identifieringen göras lite lättare.

En ungdomlig stil

Egentligen är jugend ingen enhetlig stil utan är benämningen på flera olika designstilar som poppade upp under ungefär samma era, mellan 1890 – 1920, i Europa. Jugend innebar ett skifte från den gamla, strama stilen vilket känns igen på att jugend betyder just ungdom på tyska. Ett annat namn för jugend är art nouveau som är en term som används i många länder och därmed även ses i Sverige. Översättningen av art nouveau blir ”ny kost” vilket stämmer väl överens med det tyska begreppet och likaså kan det dras paralleller mellan jugend och modernism.

Naturornamentik

Jugendstil är en ganska mjuk och naturligt stil som förekommer inom allt från porslin till byggnader. Det är en stil som inspireras av naturens fina former och som gärna kröns av blad, blommor, träd och frukt. En klassisk syn på jugenddesign är slingrande växtrankor som ornament på byggnadsfasader eller lampfötter. Det är inte helt ovanligt att jugendstilen lånar delar från östasiatisk konst, som ju bland annat är känd för sina blommande körsbärsträd, men den bygger även på barockstil. I Sverige är Naturhistoriska riksmuseet ett praktexempel på en byggnad i jugendstil.

Jugend inom inredning och design

Jugend är alltså inte en enda stil men den har vissa typiska inslag som ofta förknippas med den. Något som är vanligt för jugend är asymmetri då stilen ju ämnar bryta med strama konststilar. Här är exempel på detaljer inom jugend:

  • Slingrande växter och andra naturmotiv på bland annat keramik, byggnader och möblemang.
  • Tunga trämöbler med karvade blommor eller frukter och kraftigt rundade fötter.
  • Fönster med spröjs och burspråk som är runda till formen.
  • Gracila kvinnofigurer, vilka exempelvis kan ses som skulpturer eller lampfötter.
  • Användning av stenen alabaster i olika konstnärliga uttryck, exempelvis till prydnadsfigurer.
  • Stora beslag till möbler liksom rejäla lampor av metall, ofta med rundade lampskärmar.