Inred med rätt belysning i hemmet

Ljuset i hemmet är väldigt viktigt för att vi ska må så bra som möjligt och trivas. En del hem är berikade med ett stort naturligt ljusinsläpp från fönster, som kanske till och med bjuder på en fin utsikt. I allmänhet mår man bra av ett naturligt ljusinsläpp i hemmet, men man kan även behöva variera ljuset efter de olika behov man har samt beroende på hur olika rum ska användas. Vilken belysning och vilken typ av lampor som passar bäst, är därför högst individuellt.

 

Lampornas design och funktion

 

Oavsett om man har ett bra naturligt ljusinsläpp eller ej, så behöver man givetvis inreda med lampor. De flesta har taklampor och en bordslampa på nattduksbordet. Den typ av lampa som ofta glöms bort är vägglampan, som är ett gott komplement till ovan nämnda lampor. Med hjälp av snygga vägglampor som till och med finns i form av tavelbelysning, sätter man sin egen prägel på rummet samtidigt som man får möjlighet att ge rummet olika sorters ljus. En vägglampa är inte bara praktisk i trappuppgången eller hallen, utan fyller även en viktig funktion i läshörnan.

Olika ljus för olika tillfällen

I hemmet är det skönt att ha justerbara lampor eller åtminstone så pass många olika lampor att man kan anpassa ljuset efter sinnesstämning och aktivitet. Exempelvis krävs ett bra arbetsljus i hemmakontoret och en helt annan belysning för mysiga hemmakvällar framför tv:n. Genom att ha dimmers eller flera olika lampor i vardagsrummet, kan man anpassa ljuset efter tillfälle. Har man inte möjlighet till justerbar belysning såsom ljusdimmer, så kan det hjälpa att ha lampor i både tak, på golv, bord och vägg. På så sätt kan man välja lampor med olika stark belysning och även med olika toner. Det kan exempelvis vara så att man väljer en kallare och klarare ton till taklampan men ett varmare och dovare ljus till bordslampan.

Naturligt ljusinsläpp i hemmet

Som tidigare nämnt är ljusinsläpp via fönster något som kan göra stor skillnad i ett hem. De flesta föredrar faktiskt ett gott ljusinsläpp på detta sätt, och har man inte försetts med bra fönsterlösningar i hemmet kan det faktiskt vara värt att överväga att bygga om med större fönster eller rent av fönsterdörrar. Om man vill släppa in så mycket ljus som möjligt under dagarna kan det även vara bra att välja lättare gardiner som släpper igenom ljuset bättre. I hem där innerdörrarna ofta är stängda kan fönsterdörrar vara ett bra alternativ för att inte stänga in och begränsa ljusinsläppet till vardera rum.

Vilken belysning och vilka lampor som passar bäst, är verkligen en smakfråga. Därför bör man sätta sig ner och planera vilken typ av ljus man vill ha i varje rum, innan man ger sig ut på lampjakt.