Inred med naturmaterial – bambu och rotting

 

Att inreda sitt hem med naturmaterial blir enkelt och väldigt snyggt. Kanske är det just därför som naturmaterial såsom bambu och rotting syns allt mer i inredningssvängar. Bortsett från att vara snygga är de dessutom snabbväxande vilket innebär att det borde vara snällare mot miljön att använda dessa i sitt hem än att använda mer klassiskt, svenska träslag.

Både rotting och bambu förknippas främst med Asien men faktum är att åtminstone bambu växer över stora delar av världen, varhelst tropiskt klimat råder. Rotting framställs främst från palmen Indisk rotting som växer som lianer och kan bli 150 meter lång medan bambu faktiskt är ett gräs vars stammar är raka, ihåliga och mycket starka. Det sägs att vissa bambusorter kan växa närmare en meter under 24 timmar.

På inredningsmarknaden finns massor av produkter att välja mellan om bambu eller rotting hägrar. Rottingen vävs exempelvis till fina förvaringskorgar eller görs till klassiska rottingmöbler. Även bambu görs till möbler liksom mattor och för den som vill minska på plasten i köket finns fina köksredskap av bambu. Bambu kan även förekomma som handdukar, lakan, dukar eller gardiner, då fibrerna också kan vävas till textil. Både bambu och rotting är minst sagt versatila material.