Att inreda sitt första hem

Drömmen om att få inreda ett hem, att välja ut möbler och skapa precis det rum som man vill ha är en dröm för många ungdomar. Så när dagen väl är framme och nycklarna till en lägenhet med förstahandskontrakt ligger i handen, kan det kännas både förväntansfullt, lite läskigt och kanske jobbigt att börja inreda. Först och främst måste flyttlådorna ha nånstans att ta vägen så att man kan börja leva i sitt nya hem. Om man då inte har några hyllor, garderober eller förvaringsutrymmen att lägga sina saker i, så kan det lätt bli kaotiskt och svårt att hitta en bra lösning.

Det kanske är enklare att i förhand sätta sig ner vid ett bord och planera vad det är som behöver inköpas, redan innan man sätter sin fot i den nya lägenheten. Släkt och vänner brukar ofta kunna hjälpa till med möbler, och tycker att det är skönt att deras gamla soffor, hyllor och 90-sängar kommer till användning. Får du ärva en gammal Ikea-soffa kan du köpa ny ikea ektorp klädsel, så får du ändå ett personligt avtryck och en ny känsla av möbeln. Det går självklart också att sy sin egen klädsel, även om det kräver en del färdigheter i sömnad. Trots att det kanske inte alltid är jätteroligt att ärva möbler som dina släktingar inte längre vill ha, kan det ändå vara ett bra sätt att komma igång i lägenheten tills du hittat din drömsoffa eller drömhylla som du har råd med.

Om man tycker att det är svårt att visualisera och prioritera bland alla val som finns är det kanske dags att läsa in sig på några olika inredningsfilosofier. Det finns många olika skolor och stilar som man kan ansluta sig till, inte minst Feng Shui som är den mest välkända av olika filosofier. Jag skulle dock vilja uppmuntra till att läsa vidare i ämnet och välja den filosofi eller stilriktning som passar dig bäst. Det finns inga måsten eller regler att förhålla sig till när det gäller ditt eget hem! Där får man inreda precis så som man vill ha det. Det kan förstås också vara bra att tänka på hur andra kommer att trivas i ditt hem, om det är viktigt för dig att bjuda hem gäster. Att skapa en gästvänlig atmosfär där du kan sitta ner med vem som helst (exempelvis din chef, mamma eller farfar), kan ge möjligheter till ett rikare liv i slutändan.