Förnya med konst

Att inreda med tavlor, posters och fotografier är ett enkelt sätt att förnya känslan hemma. Att låta biler pryda väggarna gör vilket rum som helst mer ombonat och beroende på både motiv, färger och hängning kan stilen hemma förstärkas. Vad du hänger på väggarna ska samspela med resten av inredningen. Fundera över vilka motiv och färger som ramar in dit hem. Är det modernt och stramt, maximalistiskt eller nordiskt enkelt? Konsten i ett hem ska spegla vem det är som bor där. Att köpa med sig posters från konserter du älskat, textilier och konsthantverk från resor och tavlor som på olika sätt berättar något om din historia är det bästa sättet att visa vem du är.

 

Konsten ska spegla din personlighet

 

För den som har råd kan konst vara en investering som behåller sitt värde över tid, men konsten behöver inte vara dyr för att lyfta ett hem. Inramade posters och tryck från https://www.frameit.se/ är både dekorativa och personliga. Fundera över vilka motiv du tilltalas av och hur de kan kombineras. Blanda gärna färdiga printar med egna fotografier, teckningar eller andra minnessaker.

 

Rama in rätt

Beroende på vilken estetik du eftersträvar kan valet av ram vara viktigt. För den som vill ha en mer enhetlig känsla är svarta, enkla och enhetliga ramar bra. Vill du istället ha en mer bohemisk touch är det bra att mixa och matcha olika ramar. Loppisar brukar ofta ha ett stort urval av ramar av olika slag. För den som är händig går de flesta ramar bra att måla om med vanlig sprayfärg eller möbelfärg. Varför inte köpa ett antal olika ramar och sedan måla dem i samma nyans? På det här sättet blir ramarna små konstverk i sig.

Få till hängningen

När konst och ramar väl är införskaffade gäller det att placera den på rätt ställen i hemmet för att allt ska hänga ihop. Små enstaka tavlor som hänger själva blir ofta plottrigt medan större verk kan se maffiga ut ensamma. För att skapa samma känsla med mindre konstverk är det bra att hänga dem i grupp. En tavelvägg behöver inte bara bestå av tavlor utan här kan både textil, vägghängda lampor och små skulpturer trängas med tavlor och fotografier. Tänk igenom placeringen innan du börjar och sätt inte upp konstverkan på måfå. Fundera över helheten och hur de enskilda verkan ska passa ihop i relation till varandra.

Bra verktyg inför upphängningen är tavelkrokar, hammare och vattenpass eller lasermätare. Om du vill skapa en tavelvägg med många tavlor är det bra att utgå från mitten och sedan jobba dig utåt. Mät ut avståendet så att distansen mellan tavlorna blir lika även om storlekarna och formerna i sig är olika. Det här skapar en annan helhetskänsla. När du har hängt upp tavlorna är det viktigt att inte glömma ljussättningen. Använd spotlights annan punktbelysning för att belysa tavlorna. Hämta gärna inspiration från konstutställningar där belysningen oftast är väldigt genomarbetad. Framför allt – våga ha mer konst hemma!